POPIS PROVEDENÉHO TESTU

Cílem testu bylo zjistit rozdíly v UV odolnosti sublimačního a tzv. RESIN potisku.

Dva stany Octa OPTIMA 3x3 m s celoplošně potištěnými střechami byly vybrány jako testovací vzorky. Střešní plachty těchto stanů byly vyrobeny z impregnované polyesterové látky o gramáži přibližně 200 g/m2, což je náš standardní výrobní materiál.

Střecha jednoho stanu byla potištěna standardní sublimační technologií, střecha druhého stanu pak moderní RESIN tiskovou technologií.

V době od 8.6. do 8.9.2021 byly tyto stany nepřetržitě vystaveny venkovním povětrnostním podmínkám vč. přirozeného UV záření. Změny v sytosti barev byly každých 30 dnů kontrolovány a porovnávány s identickými vzorky nevystavenými zmíněným povětrnostním podmínkám a UV záření. Výsledkem popsaného testu bylo zjištění, že po 90 dnech byl sledovaný parametr „Delta E“ u dominantní černé barvy na hodnotě 26,3 bodu u sublimačního potisku a na hodnotě 3,5 bodu u RESIN potisku (v porovnání se vzorky nevystavenými povětrnostním podmínkám a UV záření).

Dosažené hodnoty parametru „Delta E“ popisují změny v sytosti barev následujícím způsobem:
0.0 –1.0 bodu | neznatelný rozdíl (na úrovni chyby měření)
1.0 – 2.0 bodu | lidé s vysokou barevnou citlivostí postřehnou rozdíl
2.0 – 3.0 bodu | jasně patrný barevný rozdíl
3.0 – 6.0 bodu | rozdíl přijatelný v procesu digitální tisku
6.0 – více bodů | výrazný a na první pohled zřejmý rozdíl barev

Na základě výše uvedených výsledků doporučuje společnost MITKO svým zákazníkům zvolit tiskovou technologii Resin zejména v případech, kdy budou výrobky jako reklamní slunečníky, stany apod. vystaveny permanentnímu a silnému UV záření (např. během celé letní sezóny v rekreačních zařízeních).

SUBLIMAČNÍ POTISK






RESIN POTISK







Byl tento článek užitečný?

Ohodnoťte jej pomocí hvězd.

Průměrné hodnocení: 5/5. Počet hodnocení: 2